Ghid complet și util de citit înainte de a începe o campanie de SEO sau de a colabora cu o agenție SEO
Optimizarea SEO site web sau pagina web este foarte importantă pentru fiecare site, tocmai pentru ca afacerea să ajungă în topul căutărilor Google. Însă, deoarece această etapă cuprinde numeroşi paşi ce trebuie îndepliniţi, în articolul de astăzi veţi descoperi un ghid complet pentru a vă optimiza SEO site-ul sau optimizare SEO WordPress . Haideţi să îl descoperim împreună!
Pasul 1: Configurarea Google Analytics pentru monitorizarea site-ului
Înainte de a începe optimizarea propriu-zisă a site-ului, este foarte important să vă creaţi un cont pe Google Analytics. Ulterior, va trebui să vă ocupaţi şi de configurarea acestuia, pentru a vă putea furniza exact datele de care aveţi nevoie.
Cu ajutorul acestui program, veţi avea ocazia să vă monitorizaţi afacerea, Google Analztics oferindu-vă date cu privire la fiecare utilizator.
Pasul 2: Configurarea Google Search Console pentru monitorizarea afişărilor, poziţionărilor, paginilor de eroare din site
La fel ca şi Google Analytics, şi Google Search Console este un program gratuit, acesta având rolul de a interpreta datele oferite de aplicaţia menţionată anterior. De asemenea, acesta verifică statutul indexării site-ului de către motorul de căutare Google, dar ajută şi la o optimizare a acestuia.
Mai mult decât atât, este foarte important să vă conectaţi site-ul cu atenţie, introducând toate elementele şi detaliile de care aveţi nevoie pentru afişarea informaţiilor.
Pentru a îndeplini acest pas mai simplu, puteţi introduce harta site-ului dumneavoastră, acest pas mărind eficienţa aplicaţiei. Astfel, roboţii motoarelor de căutare vor descoperi mult mai uşor informaţia din pagina web, iar optimizarea se va efectua într-un timp util.
Pasul 3: Configurarea robots.txt şi sitemap.xml
Atât robots,txt cât şi sitemap.xml reprezintă nişte protocoale, acestea fiind primele documente scanate de către roboţii motoarelor de căutare. Astfel, înainte de a vă plasa în topul căutărilor, aceşti roboţi scanează protocoalele menţionate pentru a vă descoperi informaţia din cadrul site-ului. În ceea ce priveşte robots.txt, acest protocol ajută la oprirea indexării în ceea ce priveşte un dorsar cu date sensibile.
De exemplu, un site care deţine date aflate în dosare secrete nu vor putea fi indexate de către roboţii motoarelor de căutare tocmai datorită acestui protocol. Aşadar, aceste documente vă vor ajuta în obţinerea unei optimizări de calitate.
Pasul 4: Instalarea Yoast SEO sau All in One SEO pentru WordPress
WordPress reprezintă una dintre cele mai folosite platforme pentru crearea unui site, astfel că tot mai multe persoane apelează la astfel de soluţii. Dacă şi dumneavoastră deţineţi un site de tip WordPress, atunci trebuie să ştiţi că şi acesta are nevoie de optimizare SEO.
Iar pentru rezolvarea acestei probleme, există câteva module printre care cele mai utilizate, dar şi recomandate sunt Yoast SEO dar şi All in One SEO. De asemenea, dacă sunteţi începători, trebuie să ştiţi că aceste module sunt special concepute pentru persoanele lipsite de experienţă, pentru a obţine un site aşa cum îşi doresc.
Mai mult decât atât, All in One SEO este tradus în peste 50 de limbi, pentru a putea fi înţeles de oricine.
Pasul 5: Stabilirea cuvintelor-cheie
Cuvintele-cheie sunt foarte importante în optimizarea site-ului, acesta apărând în topul căutărilor Google cu ajutorul termenilor-cheie. Aşadar, în acest caz, trebuie să optaţi pentru aplicaţii special concepute în acest sens, printre care se pot enumera Google Search Sugest sau Google Trends.
Cu ajutorul acestor aşa-zise unelte, veţi putea descoperi care sunt termenii cei mai folosiţi în nişa în care activaţi, pentru ca dumneavoastră să puteţi alege ce cuvinte-cheie să introduceţi în articolele ce urmează a fi postate.
Mai mult decât atât, cuvintele-cheie specificate vor fi raportate la întreaga lume, deci nu numai Românăa. Astfel, veţi alege cuvintele cele mai folosite din întreg mapamondul, pentru a putea atrage cât mai mulţi utilizatori într-un interval scurt de timp.
Pasul 6: Optimizarea vitezei de încărcare a site-ului
Viteza de încărcare a site-ului este foarte importantă atunci când ne dorim ca site-ul nostru să atingă prima poziţie în topul căutărilor Google. De aceea, pentru ca aceasta să fie optimă, site-ul ar trebui să se încarce în aproximativ o secundă.
Cu toate acestea, pentru a ajunge la această performanţă, este foarte important să identificaţi cauzele care duc la această încărcare mai lentă. De aceea, acordaţi puţină atenţie asupra bazei de date, iar, în cazul în care observaţi date inutile, le puteţi şterge pentru a nu ocupa inutil spaţiul acesteia.
Pentru a verifica viteza de încărcare a paginii, puteţi opta şi pentru PageSpeed Insights, un program oferit de Google.
Pasul 7: Optimizarea imaginilor
Unul dintre cauzele care duc la o viteza foarte mică de încărcare a site-ului este reprezentat de imagini. De cele mai multe ori, ne ocupăm de partea tehnică a site-ului, însă uităm complet de imagini.
De aceea, este foarte important ca acestea să fie optimizate, pentru a fi în concordanţă cu întreaga pagină web. Îar în acest sens, va trebui să vă ocupaţi de tag-ul imaginii.
Mai mult decât atât, pentru denumirea imaginii puteţi opta pentru cuvinte-cheie. Astfel, acestea se vor optimiza mult mai uşor. În final, o ultimă etapă în optimizarea imaginii este legată de dimensiunea acesteia, aşadar, în cazul în care puteţi reduce din cadrul acesteia, nu ezitaţi să o faceţi.
Pasul 8: Optimizarea headingurilor astfel încât să conţină cuvinte-cheie
Headingurile sunt taguri HTML, acestea având rolul de a scoate în evidenţă elementele importante din cadrul unei pagini, astfel că roboţii motoarelor de căutare vor afla mult mai uşor despre ce este vorba în pagina respectivă.
Fieacare heading este format din mai mult astfel de headinguri, însă din ce în ce mai mici. De aceea, este foarte important ca primele headinguri (H1, H2, H3) să conţină cuvinte-cheie, tocmai pentru că acestea prezintă subiectul principal al paginii, ulterior, cu ajutorul sub-secţiunilor, ajungându-se în particularităţile domeniului.
Mai mult decât atât, este foarte important să alegeţi cu grijă secţiunile şi sub-secţiunile, astfel încât acestea să se potrivească întru totul cu pagina site-ului.
Pasul 9: Optimizarea link-urilor
Un alt pas foarte important pentru a vă optimiza site-ul este reprezentat de linkurile acestuia. Aşadar, este foarte important ca acestea să conţină un URL SEO friendly, tocmai pentru ca motoarele de căutare să poată urca site-ul în topul căutărilor Google.
Este foarte important ca link-ul să poată fi citit, astfel încât robiţii Google să descopere despre ce urmează să prezentaţi în cadrul paginii. Aşadar, nu doar motoarele de căutare se vor familiariza cu subiectul de discuţie, dar şi vizitatorii site-ului, aceştia luând contact în primă instanţă cu URL-ul, iar ulterior, cu pagina propriu-zisă.
Pasul 10: Optimizarea titlurilor paginilor
Titlul are rolul de a descrie întreg conţinutul articolului, în doar câteva cuvinte, aşadar, este esenţial ca acesta să fie optimizat cât de bine se poate. De aceea, pentru îndeplinirea acestui pas, vă sugerăm să introduceţi încă din titlu cuvinte-cheie.
Cu toate acestea, nu îl repetaţi de mai multe ori, pentru a nu obţine contrariul a ceea ce vă doriţi: penalizarea Google. De asemenea, pentru o mai bună optimizare, optaţi pentru titluri scurte, dar atractive pentru om.
În acest scop, vă recomandăm să alegeţi un titlu care să se încadreze în maximum 50-60 de caractere. Pe lângă faptul că va fi mult mai uşor de citit de către Google, acesta va fi atractiv şi pentru utilizator, devenind din ce în ce mai curios în legătură cu produsele sau serviciile oferite.
Pasul 11: Optimizarea meta-tag-ului description care să conţină cuvinte-cheie atractive
Meta descrierea este foarte importantă pentru prezentarea unui articol, aceasta apărând chiar sub titlul de prezentare, în momentul afişării rezultatelor Google. Aşadar, concepută corespunzător, aceasta va atrage publicul-ţintă, crescând astfel traficul site-ului.
De aceea, pentru a redacta această descriere, vă recomandăm să introduceţi cuvinte-cheie, astfel încât să obţineţi primele poziţii în topul căutărilor Google. Mai mult decât atât, optaţi pentru o prezentare atractivă, pentru a stârni curiozitatea utilizatorului cu privire la serviciile sau produsele pe care le puteţi furniza.
În ceea ce priveşte lungimea acesteia, recomandarea noastră este să nu exageraţi cu o descriere mult prea amplă, 150-160 de caractere fiind mai mult decât suficiente. Până la urmă, este important ceea ce urmează să transmiteţi, nu neapărat lungimea paragrafului.
Pasul 12: Inserarea de link-uri externe către alte pagini care au legătură cu pagina de pe care s-a creat link-ul
Un alt pas util în optimizarea site-ului dumneavoastră face referire la inserarea de link-uri externe. De cele mai multe ori, articolele sau paginile din site au legătură unele cu altele, deci, în acest caz, pasul 12 nu trebuie uitat.
Aceste link-uri externe fac legătură către alte documente, tocmai pentru a ajuta utilizatorul în înţelegerea mesajului pe care doriţi să îl transmiteţi cu ajutorul paginii.
Astfel, nu doar utilizatorul va avea o experienţă mult mai plăcută, dar şi roboţii motoarelor de căutare vă vor lua în considerare în momentul creării topului căutărilor.
Pasul 13: Inserarea de link-uri interne către alte pagini din site
Dacă v-aţi ocupat de link-urile externe, atunci, ar fi bine să acordaţi puţină atenţie şi link-urilor interne. Acestea au rolul de a crea acea arhitectură coerentă a site-ului, acesta fiind mult mai uşor de lecturat de către utilizator.
De asemenea, datorită faptului că oferă o navigare mai bună pe site, vizitatorul va petrece mai mult timp în cadrul site-ului, acest lucru fiind esenţial atunci când vă doririţi să vă optimizaţi site-ul.
Mai mult decât atât, şi roboţii motoarelor de căutare vor aprecia acest pas, deoarece vă vor putea verifica paginile mult mai uşor, trasând canale exacte, fără să întâmpine erori sau dificultăţi în momentul verificării.
Pasul 14: Identificarea erorilor de crawl şi remedierea acestora
Înainte de a verifica paginile propriu-zise, Google se va ocupa de partea de crawling. Mai exact, acesta va deschide simultan paginile site-ului, verificând care este timpul maxim de deschidere al acestora pornind de la server.
De asemenea, Google va verifica şi numărul maxim de pagini de pot fi deschise simultan. De aceea, pentru a evita erorile de crawl, este foarte important să deţineţi un URL de calitate.
Aşadar, verificaţi cu atenţie toţi parametrii în momentul creării acestuia, astfel încât să nu vă confruntaţi cu erorile atât de des întâlnite în mediul online. În cazul în care URL ste conform standardului. Aveţi grijă cu serverul pe care este creat site-ul, căci şi acesta poate dăuna experienţei utilizatorului.
Pasul 15: Crearea unui site mobile-friendly
Fiecare dintre noi utilizează telefonul cu scop informativ, astfel că un site care este prietenos cu mobilele va atrage după sine şi un număr mult mai mare de vizitatori. Cu toate acestea, înainte de a îndeplini şi acest pas, va trebui să ţineţi cont de formatul site-ului dumneavoastră.
Aşadar, acesta va trebui să îşi păstreze structura, indiferent de rezoluţia sau ecranul telefonului, tocmai pentru ca şi această categorie de utilizatori să beneficieze de aceeaşi experienţă. Pentru acest pas, vă recomandăm să apelaţi la câteva unelte, special concepute în obţinerea unui site mobile-fiendly. Mai mult decât atât, trebuie să ştiţi faptul că există astfel de unelte, oferite chiar de către Google.
În schimb, dacă sunteţi de părere că este un domeniu mult prea complex, atunci puteţi apela cu încredere la specialişti, ce se vor ocupa de îmbunătăţirea site-ului dumneavoastră.
Pasul 16: Repararea link-urilor broken
Erorile 404 sunt din ce în ce mai frecvente, mai ales dacă link-urile paginilor nu au fost create corespunzător. De aceea, în cazul în care site-ul dumneavoastră se confruntă cu această problemă, va trebui să verificaţi link-urile folosite pentru afişarea paginilor din cadrul site-ului.
În acest sens, vă anunţăm faptul că, pentru a verifica starea tehnică a link-urilor din cadrul site-ului, vă sugerăm să apelaţi la diferite unelte special concepute pentru monitorizarea acestora. De exemplu, puteţi apela la Google Search Console, una dintre uneltele cele mai folosite, oferită chiar de Google.
Pasul 17: Securizarea domeniului
Fără un domeniu şi fără un server de calitate, site-ul dumneavoastră nu poate exista. De aceea, recomandarea noastră este să apelaţi la un domeniu de calitate, securizat, care să ofere un plus de încredere utilizatorilor. Fie că vorbim de un domeniu de tip .ro sau unul de tip .com, va trebui ca acesta să fie sigur, pentru ca site-ul dumneavoastră să poată funcţiona în parametri optimi.
În acest sens, vă recomandăm ca site-ul dumneavoastră să fie de tip https://, acesta fiind cel mai recomandat domeniu pentru obţinerea unui site sigur. Astfel că, alături de certificatul de securitate, vă veţi legitima ca fiind proprietarul real al site-ului, obţinând, în acelaşi timp, un site sigur din toate punctele de vedere. În final, nu uitaţi să folosiţi parole puternice, hackerii vă pot ataca oricând!
Pasul 18: Crearea de content original
Dacă aţi obţinut deja un site sănătos, aşa cum ar trebui, atunci pasul următor se referă la conţinutul postat. Cu siguranţă aţi aflat deja că trebuie să aveţi un conţinut adecvat nişei în care activaţi,
Evitaţi să postaţi articole luate de pe alte site-uri, tocmai pentru că riscaţi ca site-ul si fie şters definitiv. În cazul în care nu aveţi suficientă experienţă în domeniu, sau, pur şi simplu, vi se pare mult prea dficil, puteţi apela cu încredere la un content writer, care se va ocupa de partea scrisă a site-ului dumneavoastră.
Pasul 19: Crearea de articole în rubrica de blog săptămânal
Probabil deja aţi aflat cât de important este un blog pentru promovarea afacerii dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă aţi creat această rubrică, încercaţi să o menţineţi vie permanent, postând articole constant. În acest caz, vă recomandăm să postaţi 1-2 articole pe săptămână, astfel încât să aveţi permanent conţinut nou, dar fără să fie mult prea sufocant.
De asemenea, nu uitaţi să introduceţi şi cuvinte-cheie targetate, astfel încât acestea să poată fi găsite într-un intervat scurt de timp de către public. În plus, în ceea ce priveşte limbajul folosit, optaţi pentru unul cât mai simplu, astfel încât oricine să vă poată înţelege mesajul oferit. Aşadar, reduceţi pe cât posibil limbajul mult prea greoi, mai ales dacă vă adresaţi unui public-ţintă destul de numeros, care nu are atât de multe cunoştinţe de specialitate.
Pasul 20: Crearea de articole şi publicarea lor pe alte site-uri
Pe lângă un conţinut de calitate, este foarte important să ştiţi unde să îl publicaţi. Astfel, dacă aveţi ocazia, nu ezitaţi să vă promovaţi într-o manieră inteligentă afacerea şi pe alte site-uri, publicând totodată şi link-uri către pagina dumneavoastră web.
Mai mult, nu uitaţi să alegeţi site-uri care să se potrivească cu nişa în care activaţi, pentru a căştiga credibilitatea publicului-ţintă. De asemenea, în cadrul articolelor nu uitaţi să utilizaţi şi cuvinte-cheie targetate, tocmai pentru a putea găsi articolul mult mai uşor.
Pasul 21: Utilizarea schemei markup
Ultimul, dar nu cel din urmă pas pe care vă sugerăm să îl aplicaţi pentru a vă optimiza site-ul web face referire la schema markup. Acest program are rolul de vă analiza tot conţinutul site-ului, spunându-le motoarelor de căutare ce înseamnă fiecare informaţie din cadrul site-ului.
Atunci când un motor de căutare vă analizează site-ul, acei roboţi văd tot site-ul ca o multitudine de informaţii, fără a fi prezente categorii de produse sau informaţii, cum vedem noi atunci când accesăm un site.
Astfel, schema markup are rolul de a crea aceste categorii, astfel încât robiţii să poată înţelege mult mai bine informaţia furnizată. Aşadar, optimizarea SEO se va efectua mult mai bine, acest pas fiind în interesul dumneavoastră, mai ales dacă vă doriţi să obţineţi primele poziţii în topul căutărilor Google
Ai nevoie de o Campanie de SEO?
Te putem ajuta să-ți crești pozițiile în rezultatele căutărilor de pe Google. Trimițe-ne un mail pe office@projectmedia.ro și începe chiar acum campania ta de SEO.
Cât durează o campanie de SEO?
SEO este un proces ce ar trebui facut în permanență, deoarece tot timpul vor aparea oportunități ce pot genera trafic și vânzări. Dar o campanie facută împreună cu o agenție de seo durează în mod normal între 6 – 24 luni, în funcție de numărul de cuvinte cheie și de gradul lor de concurență.
După cât timp se văd primele rezultate?
Unele schimbări se văd chiar foarte repede, și acestea sunt de obicei schimbările făcute pe site (optimizarea ON Site). Referitor la schimbările în poziționări, acestea încep să apară după primele 3-4 luni, dar nu sunt tot timpul definitive și pot fluctua foarte mult (ex: într-o zi site-ul este pe pagina 2, iar a doua zi sare pe pagina 10), asta datorită faptului ca roboții de la google indexează în continu informații noi despre site. Conform Google, în funcție de vechimea domeniului, articolele postate pot dura între 8 – 38 de săptămâni până sa fie indexate complet; de aceea chiar și după perioada celor 6 luni de optimizare, urmează încă o perioadă de min 3-4 luni până se văd rezultatele finale.
Cât costă o campanie de SEO?
Prețurile diferă de la proiect la proiect. Există unele pachete standard pentru diferite campanii, dar pentru o campanie personalizată, întrebarea nu ar trebuie sa fie ‘Cât costă?’, ci mai degraba ‘Cum și cu cât îmi va crește vânzările?’, astfel vei putea să deduci de la început dacă merită sau nu o campanie SEO.