AI în marketingul online dă putere firmelor prin automatizarea multor sarcini de marketing și îmbunătățirea proceselor. Ajută specialiștii în marketing să economisească timp pentru sarcini care ar fi dificil sau chiar imposibil de realizat manual într-un interval de timp rezonabil.
Potrivit cercetărilor din 2022, piața globală de inteligență artificială este estimată să genereze vânzări de 433 de miliarde de dolari. Viitorul global al marketingului AI este de așteptat să crească în anii următori, cu venituri de peste jumătate de trilion de dolari până în 2023.
Ce este AI în marketing online?
Inteligența artificială permite marketerilor să creeze o combinație de elemente de inteligență cu mâinile umane. Utilizarea inteligenței artificiale în marketingul online facilitează și îmbunătățește procesele, în paralel cu motivul principal al progreselor tehnologice determinate de inteligența artificială.
Oferind mai mult decât automatizare sau alte instrumente digitale simple, inteligența artificială imită mintea umană pentru a lua decizii și a funcționa. Drept urmare, ajută echipele de marketing să creeze planuri și fluxuri de lucru eficiente de marketing.
AI în marketingul online are nevoie de date pentru a-și îndeplini responsabilitățile față de firme în cadrul modelelor create de algoritmi. Materia primă a algoritmilor și modelelor de inteligență artificială sunt datele. De aceea, colectarea datelor SAU protecția datelor este un subiect fierbinte în lumea afacerilor de astăzi.
Cantitatea de date produsă în lumea marketingului online este enormă. Este o meta pentru a vinde și cumpăra, deține și proteja. Soluția la provocarea gestionării și analizei acestor date mari constă în tehnologiile AI, astfel încât firmele să poată beneficia de ele pentru a-și îmbunătăți performanța de marketing.
Exemple de cazuri de utilizare AI
Tot mai multe organizații au integrat inteligența artificială pentru a se conecta cu publicul țintă. La fel ca marile branduri mondiale precum
- Netflix folosește tehnologia AI pentru a face noi recomandări pe baza activității anterioare a utilizatorilor lor,
- Coca-Cola folosește inteligența artificială pentru a genera automat logo-uri, texte și narațiuni în reclame.
- Motoarele de căutare precum Google, unde consultăm aproape totul acum, folosesc inteligența artificială pentru a determina rezultatul cel mai relevant pentru o căutare.
Cum este folosită inteligența artificială în marketingul online?
Dezvoltarea inteligenței artificiale ajută firmele și brandurile din marketingul online să creeze diverse alternative în modurile și metodele de comunicare cu publicul țintă. În marketingul online, este posibil să se efectueze marketing orientat către publicul țintă prin colectarea de date importante despre clienți, consumatori, clienți potențiali și publicul țintă cu tehnologii de inteligență artificială.
Inteligența artificială poate evalua și procesa date mari în timp real, cu un design predeterminat. În acest fel, marketerii vor putea crea strategii de marketing competitive, văzând imaginea de ansamblu. Tehnologiile și ramurile inteligenței artificiale precum Procesarea limbajului natural (NLP) și Învățarea automată (ML) joacă un rol activ în marketingul online în ceea ce privește sugestiile de conținut personalizate, marketingul prin e-mail, servicii îmbunătățite pentru clienți, asistență pentru clienți în timp real și marketing pe rețelele sociale.
Inteligența artificială oferă firmelor soluții pentru a fi mai eficiente în reclamele lor, ceea ce constituie o cheltuială promoțională critică. În plus, publicitatea digitală AI cu conținutul potrivit le permite să ajungă la publicul țintă la momentul și mediul potrivit.
AI în marketingul online se bazează în întregime pe date, analize și cercetare bine corelate. Combinarea inteligenței artificiale cu marketingul online este în prezent una dintre cele mai de succes modalități de a face minuni în ceea ce privește captarea clienților potențiali pentru strategiile de marketing.
Iată câteva aspecte cheie în care inteligența artificială este utilizată în peisajul marketingului online:
Managementul relațiilor cu clientii
Managementul relațiilor cu clienții, cunoscut și sub denumirea de CRM, este o strategie de afaceri care se adaptează la o abordare centrată pe client prin filtrarea informațiilor valide și maximizarea colectării de informații despre utilizatori. Este o strategie excelentă bazată pe inteligență artificială pentru a obține informații precise.
În combinație cu CRM și AI, firmele pot înțelege acum informații despre comportamentul consumatorilor, cum ar fi
- ce produs să cumpărați,
- cât cheltuiți în mod ideal pe produse,
- ce site navigați frecvent și multe altele.
Această practică permite firmelor să creeze o strategie de marketing eficientă pentru a crește clienții potențiali și conversiile. Specialiştii în marketing analizează nevoile consumatorilor prin intermediul acestor date şi adoptă inteligenţa artificială pentru a creşte vânzările. În acest fel, AI și CRM ajută la schimbarea lumii marketingului online.
Aplicații Chatbot
Odată cu evoluțiile în definiția semantică, cum ar fi procesele de limbaj ale inteligenței artificiale și potrivirea întrebărilor adresate cu subiecte relevante, aplicațiile chatbot au început să ofere multe avantaje pentru îmbunătățirea experienței clienților și a serviciilor pentru clienți. De exemplu, în timp ce reprezentanții clienților au de-a face cu o singură persoană, chatboții pot trata mai mulți clienți în același timp.
Un alt avantaj este că poate oferi servicii 24/7. Drept urmare, puteți stabili o comunicare neîntreruptă cu clienții. Te ajută să fii cu un pas înaintea concurenților tăi care nu oferă un astfel de serviciu. În plus, dacă firma voastră desfășoară operațiuni în străinătate, comunicarea cu clienții continuă fără întrerupere datorită diferitelor opțiuni de limbă și indiferent de fusurile orare.
Campanii de publicitate digitală
Fără îndoială, unul dintre domeniile în care studiile de inteligență artificială sunt integrate cel mai bine este reclamele digitale. Pentru cea mai bună experiență posibilă, mărcile mari precum Facebook și Google folosesc inteligența artificială în platformele lor de publicitate.
Acesta analizează informațiile despre utilizatori (cum ar fi vârsta, sexul, domeniile de interes, locația) și arată reclamele sale persoanelor sau publicului despre care afacerea este relevantă. Acest lucru are ca rezultat o rentabilitate mai mare a investiției (ROI) din publicitate.
Beneficiile AI pentru publicitatea digitală, atunci când sunt aplicate corect, sunt nenumărate. Sprijinul inteligenței artificiale în timpul desfășurării campaniilor publicitare stimulează obținerea de rezultate eficiente din eforturile voastre și oferă rate de conversie ridicate în campaniile gestionate.
Marketing de conținut
Inteligența artificială își crește impactul și asupra marketingului de conținut. În special, direcționarea către public devine mai simplă cu AI în marketingul online. Acest succes se datorează inferențelor pe care AI le face pe baza comportamentului și obiceiurilor utilizatorului. Folosind astfel de informații, agenții de marketing ajung la utilizatori mai eficient, atrage mai mulți clienți potențiali și realizează transformări digitale.
AI întărește marketingul de conținut, făcând posibilă conectarea cu vizitatorii pe site-uri web cu conținut mai relevant. De asemenea, generarea de conținut bazată pe inteligență artificială accelerează procesul, iar marketerii de conținut pot crea mai mult conținut digital. Prin urmare, AI în marketingul online crește productivitatea și impactul marketingului de conținut.
SEO
Specialiștii în marketing au devenit mai dependenți de utilizarea AI pentru a se adapta la algoritmii motoarelor de căutare. SEO acoperă o multitudine de cerințe din punct de vedere tehnic și semantic. Utilizarea inteligenței artificiale în SEO îmbunătățește clasarea paginii tale web și permite strategii mai adaptative și o mai bună dezvoltare a conținutului pentru afacerea ta.
Potrivit cercetării HubSpot, mai mult de jumătate dintre specialiști în marketing au spus că clasamentul cuvintelor cheie și traficul organic sunt principalele modalități prin care agenții de marketing evaluează performanța strategiilor lor SEO. Motoarele de căutare folosesc inteligența artificială pentru a conduce SEO a unei pagini web sau a unui site web pentru a le clasa și a le oferi trafic organic.
Google este lider în industrie când vine vorba de căutare organică. În consecință, devine foarte important modul în care Google va folosi inteligența artificială. Acordând importanță experienței utilizatorului și urmărind să-și mențină utilizatorii pe platforma sa cât mai mult posibil, Google vizează îmbunătățiri semnificative în rezultatele căutării cu inteligența artificială pe care a lansat-o.
Experiența utilizatorului (UX)
Marketingul modern trebuie să acorde o mare atenție experienței utilizatorului, care este gestionată în mare măsură de tehnologiile și instrumentele bazate pe inteligență artificială. Cu toate acestea, un UX bine stabilit necesită încă intervenția umană pentru cele mai bune rezultate. Deși inteligența artificială rezolvă în prezent probleme speciale de optimizare pentru diferite conținuturi, cum ar fi Netflix și Coca-Cola, nu pare să fie pregătită să preia rolul oamenilor.
AI pentru designul UX va continua să amestece creierul uman și creativitatea cu soluțiile practice ale lumii virtuale. Acest domeniu în creștere poate sprijini generarea de noi idei prin facilitarea procesului tehnic. Cu ajutorul inteligenței artificiale, echipele de marketing pot economisi mai mult timp pentru abilitățile umane, deoarece vor accelera procesul de aplicare.
Mai mult, algoritmii UX, care ne urmăresc pentru toate acțiunile noastre, continuă să învețe cu mișcările utilizatorilor în fiecare moment. Ei țin evidența conținutului și cum și când le folosim intens. Ei ne cunosc atât de personal încât pot ghici care ar putea fi preferințele noastre. Atunci când datele clienților din astfel de servicii sunt combinate cu inteligența artificială, acestea se transformă într-un produs separat pentru fiecare utilizator. Drept urmare, ei oferă fiecărui membru o experiență unică.
Care este viitorul inteligenței artificiale în marketing?
Inteligența artificială are deja un impact semnificativ asupra pieței actuale. Cu toate acestea, oamenii sunt de obicei de acord că acesta este doar începutul. Având în vedere zilele în care inteligența artificială ar gândi, analiza și adapta ca un om, putem fi de acord că mai sunt multe de explorat.
Marketingul online AI va coexista cu marketingul artificial în ceea ce privește restrângerea în continuare a intenției și înțelegerii utilizatorilor. Neuromarketingul, care se referă la examinarea răspunsului creierului la factori externi și apoi la crearea mai multor date centrate pe utilizator, este unul dintre cele mai potrivite exemple ale acestui subiect.
Dincolo de identificarea publicului țintă și analizarea comportamentului acestora, inteligența artificială este eroul secret al strategiilor de marketing ale lumii digitale pentru a le ajunge cu conținut personalizat în timp real.