Promovarea online: între Google și Facebook
Piața de publicitate din țara noastră și nu numai este în prezent prinsă într-o dilemă destul de greu de rezolvat: cum anume reușim să ne încadrăm într-un buget de promovare decent, având în același timp posibilitatea de a folosi la maxim modalitatea de promovare online aleasă, totul fără bătăi de cap?
Pentru că avem acum de ales în atât de multe variante de promovare, trebuie în primul rând să evaluăm opțiunile pe care le avem la dispoziția noastră în acest domeniu. Astfel, putem distinge între cele două mari variante: Google și Facebook. Atăt de apropiate ca și abordare, însă atât de diferite din multe puncte de vedere, cei doi magnați ai publicității online prezintă fiecare o multitudine de avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le evaluăm cu atenție înainte de a decide în ce dorim să ne investim bugetul de publicitate. Dacă Facebook este o platforma socială care pare mai la îndemână tuturor, Google este un magnat care ne ajută să ne creștem afacerea în mod organic.
Astfel, Google Adwords și Google Display sunt două metode foarte eficiente de promovare a afacerii noastre în mediul online:
– Google Adwords se bazează pe căutarea unor cuvinte cheie, cuvinte care definesc afacerea noastră și care ajută oamenii care deja caută ceva legat de domeniul nostru să se conecteze cu website-ul nostru. Poate părea foarte simplu, însă această metodă s-a dovedit a fi foarte eficientă, putând să și excludem anumite cuvinte care să ne excludă pagina din căutările de anumite tipuri.
Cel mai mare avantaj în acest caz ? Serviciul nostru va ajunge la mii de oameni, însă nu va trebui să plătim decât atunci când cineva da un click pe reclama noastră și este direcționat către website-ul nostru.
– Google Display este un serviciu de tip diferit, acesta bazându-se pe crearea unui banner care să fie afișat pe anumite site-uri relevante unei anume căutări, cu ajutorul rețelei Google Display ce conține milioane de website-uri. Afișarea reclamelor este dependentă de categoriile de interese/subiecte, de datele demografice bazate pe publicul țintă, de cuvintele cheie din website și așa mai departe.
Dar să trecem la promovarea cu ajutorul Facebook: aici sistemul ce se pune în funcțiune este unul foarte asemănător cu Google Adwords, cu diferența că produsul în cauză sau serviciul oferit nu va fi căutat de către utilizatorul final, ci ne vom baza pe targetarea pe bază de criterii demografice, istoricul cumpărăturilor utilizatorilor, interese, și așa mai departe.
Deoarece în cadrul Facebook nu se introduce exact un cuvânt cheie, există șansa ca utilizatorii să nu fie neaparat interesați de către produsul sau serviciul oferit, ci doar să le apară o reclamă random – pe când în Google utilizatorul este deja interesat de ceea ce caută.
Prin urmare, ce alegem ? Ei bine, asta ramâne la latitudinea fiecăruia dintre noi, în funcție de avantajele și dezavantajele la care trebuie să ne gândim.
Ai nevoie de ajutor în marketing online?
Te putem ajuta să îți poziționezi afacerea în online astfel încât să obții cât mai multe vânzări și lead-uri.