Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care ni le-au adresat clienții noștri este, de obicei, ceva de genul „Cum pot construi și întreține un site excelent?”. În acest articol, enumerăm câteva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți pentru a realiza acest lucru.
Etape de web design planificate cu atenție pentru a educa, construi credibilitate și a vinde clienților
Faceți ca fiecare interactiune să conteze. Un punct de contact, este orice interacțiune pe care un potențial client o are cu un brand în călătoria lor catre o decizie de cumpărare. Un punct de contact în online ar putea fi orice, de la vizionarea unei postări sociale până la citirea unei recenzii a clienților.
Decizia unui client de a cumpăra provine dintr-o relație creată printr-o serie de puncte de atingere pozitive, consecvente și autentice.
Asigură-te că fiecare punct de contact este planificat cu atenție pentru a educa, construi credibilitate și a vinde clienților. Fiecare interacțiune contează și poate fi un punct de contact, de la vizionarea unei postări sociale la citirea unei recenzii a clienților.
Decizia de cumpărare a unui client este influențată de relația creată prin intermediul unui număr de puncte de contact pozitive, autentice și consecvente.
Asigură-te că site-ul tău reflectă întotdeauna brandul tău și că fiecare punct de contact interacționează pozitiv cu clienții tăi pentru a menține o relație sănătoasă.
Lasă elementele flashy și simplifică din nou lucrurile
Conform unui articol al lui Forbes, persoana obișnuită judecă încrederea altei persoane în termen de 7 secunde. Cu un site web, acest timp scade la 1/50 din secundă.
Asta nu vă oferă mult timp pentru a avea un impact, nu-i așa?
Folosind o strategie din cartea Apple și Google, site-urile lor web sunt monumente ale designului simplu.
Într-o epocă în care oricine poate încărca un site web cu videoclipuri complete, luați în considerare idea de a fi furnizorul cu un website minimalist care nu are nevoie de multe gimmick-uri dar care în același timp reuseste să atingă toate punctele care contează.
Designul simplu poate face ca site-ul tău să pară mai profesional, mai credibil și mai ușor de navigat pentru utilizatori. Puteți face acest lucru prin eliminarea elementelor inutile, folosirea unei palete cromatice limitate și a unui tipar de font consistent.
Poți utiliza un singur font pentru a menține coerența și a face site-ul mai ușor de citit. În loc să încarci site-ul cu imagini spectaculoase, concentrează-te mai degrabă pe a prezenta informațiile esențiale și relevante pentru utilizatori.
Un exemplu de site care utilizează un design simplu este cel al lui Airbnb.
Site-ul se concentrează pe imagini atractive ale proprietăților disponibile pentru închiriere, împreună cu informații clare despre disponibilitate, preț și locație. Formularul de căutare este ușor de găsit și utilizat, iar opțiunile de filtrare sunt ușor de înțeles.
Compatibilitatea între platforme
Deci, ți-ai pus la punct toate planurile, strategiile și ai un site web captivant și minimalist pe care îl lansezi imediat. După câteva zile te uiți prin Google Analytics și vezi că site-ul tău are cele mai multe accesări de pe mobil sau tabletă. Ai verificat dacă site-ul funcționează pe toate dispozitivele, nu?
Există numeroase modalități de acces la web.
Urmărește cu atenție Google Analytics pentru a verifica browserele și dispozitivele pe care le folosesc utilizatorii. Cea mai mare parte provine de la mobil? Poate că este timpul să te axezi pentru mobil prima data.
Află mai multe despre publicul tău și asigurate că site-ul tău web funcționează așa cum este de așteptat pe dispozitivele pe care le folosește publicul tău cel mai des.
În plus, ar trebui să testezi site-ul tău pe mai multe dispozitive și browsere pentru a te asigura că totul funcționează corect.
De exemplu, dacă site-ul tău este optimizat pentru Chrome, ar trebui să verifici dacă funcționează și pe Safari sau Firefox. De asemenea, ar trebui să verifici dacă site-ul tău este compatibil cu diferite tipuri de dispozitive, cum ar fi smartphone-uri, tablete și desktop-uri.
Poți utiliza instrumente online precum Google’s Mobile-Friendly Test sau Responsive Design Checker pentru a verifica dacă site-ul tău este compatibil cu dispozitivele mobile. Aceste instrumente îți vor oferi informații despre problemele de compatibilitate pe care trebuie să le rezolvi pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul tău.
Implementați un cod simplu
Pentru a rămâne relevant și în viitor, trebuie să poți actualiza rapid lucrurile. Dacă îți complici codul, va fi greu să raspunzi rapid la cerințele și nevoile de schimbare ale utilizatorilor tăi. Orice schimbare de navigare sau vizuală va fi mai dificil de implementat dacă ai un cod greoi.
Cacă site-ul tău are un cod complex, va fi mai dificil pentru alți oameni să îl întrețină sau să adauge noi funcționalități. De exemplu, dacă dorești să aduci un coleg în echipa ta sau să angajezi o firmă de întreținere, va fi mai dificil pentru ei să înțeleagă cum funcționează site-ul tău și să efectueze schimbări fără a introduce erori.
Pentru a evita aceste probleme, asigură-te că implementezi un cod simplu și ușor de înțeles.
Pune accentul pe claritate și utilizarea de nume de variabile descrieri pentru a face codul mai ușor de urmărit. De asemenea, poți utiliza comentarii în cod pentru a explica anumite porțiuni mai complexe sau pentru a spune ce anume face o anumită porțiune de cod. Acest lucru îți va face viața mai ușoară atunci când trebuie să faci modificări sau să aduci alți oameni în echipa ta pentru a lucra la site-ul tău.
Securitatea Site-ului Web
După cum spune Werner Vogels, CTO al Amazonului, „criptează totul”. Păstrarea informațiilor criptate, astfel încat numai destinatarul intenționat să aibe access la ele este un lucru, dar un certificat SSL pe site-ul web va crește, de asemenea, încredera utilizatorilor care ajung prima dată pe site. Ei vor să știe că atunci când achiziționează prin intermediul site-ului tău, informațiile lor personale și financiare sunt sigure.
Ar trebui să te asiguri că site-ul tău are un sistem de autentificare puternic pentru a proteja accesul la informațiile sensibile.
Ține cont de faptul că parolele ușor de ghicit sau cele utilizate în mai multe locuri pot pune în pericol securitatea site-ului tău. Ar trebui să oferi opțiuni pentru utilizatori de a-și schimba parolele în mod regulat și să le încurajezi să aleagă parole puternice folosind combinații de litere, cifre și caractere speciale.
Implementarea unui sistem de monitorizare a activității site-ului poate, de asemenea, să ajute la detectarea și prevenirea oricăror amenințări la adresa securității. Ar trebui să iei în considerare utilizarea unui serviciu de protecție împotriva atacurilor de tipul DDoS (Distributed Denial of Service) pentru a proteja site-ul tău de aceste tipuri de atacuri care pot face site-ul inaccesibil.
În cele din urmă, ar trebui să te asiguri că site-ul tău respectă regulile și regulamentele privind confidentialitatea și protecția datelor, cum ar fi GDPR (General Data Protection Regulation) pentru UE și CCPA (California Consumer Privacy Act) pentru SUA. Acest lucru poate ajuta la menținerea încrederii utilizatorilor în site-ul tău și la prevenirea oricăror probleme legale care ar putea apărea din cauza nerespectării acestor reguli.
Un site web care poate fi găsit
Există literalmente milioane și milioane de site-uri web, deci de unde știi că al tău este sau nu văzut? Este optimizat pentru motoarele de căutare (SEO)?
Rareori utilizatorii vor trece de prima pagină a rezultatelor Google atunci când caută o soluție sau un produs, deoarece se tem de lipsa de credibilitate a site-urilor de pe restul paginilor sau consideră ca își pierd timpul.
A fi optimizat pentru cautare înseamnă că, conținutul tău este în fața utilizatorilor atunci când aceștia caută o soluție la problema pe care o rezolvi.
SEO este o sarcină puternică de abordat și este probabil gestionată de o echipă experimentată de experți pentru majoritatea organizațiilor. Dacă vă luptați cu acesta, nu ezitați să luati legătura cu noi și vă putem oferi câteva îndrumări pentru a vă orienta în domeniul SEO.
Exemple de modalități de a îmbunătăți optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) a site-ului tău ar putea include:
- Folosirea cuvintelor-cheie pertinente în titluri, subtitluri, conținutul paginilor și tag-urile meta
- Crearea de conținut de calitate și actualizarea frecventă a site-ului tău
- Optimizarea imaginilor prin utilizarea unor nume de fișiere descriptive și a tag-urilor alt
- Crearea unui sitemap care să ajute motoarele de căutare să indexeze mai ușor paginile site-ului tău
- Adăugarea de recenzii ale clienților pe site-ul tău, care pot îmbunătăți clasarea site-ului în rezultatele de căutare
- Promovarea site-ului tău prin intermediul rețelelor sociale și prin acordarea de link-uri de calitate de la alte site-uri web relevante.
Luați decizii (date) informate
Utilizarea datelor pentru luarea deciziilor informate este esențială pentru succesul site-ului tău web. Cu software-ul potrivit, poți începe să strângi informații valoroase despre clientii tăi – află exact cum au ajuns pe site-ul tău web, cât au stat și unde au plecat. Știind aceste lucruri, poți începe să optimizezi conținutul site-ului web pentru a crește conversiile și a oferi o experiență placută utilizatorilor.
Un exemplu ar fi folosirea unui software de analiză web pentru a monitoriza traseul de navigare al utilizatorilor prin site.
Acest lucru poate arăta unde se opresc utilizatorii cel mai des și care sunt elementele care îi fac să părăsească site-ul. Cu această informație, poți lua decizii informate despre modul în care să optimizezi site-ul pentru a încuraja utilizatorii să rămână mai mult timp și să aibă o experiență mai bună. Alte exemple de instrumente de analiză web care pot fi utilizate pentru a lua decizii informate ar putea include Google Analytics, Mixpanel și Adobe Analytics.
Cât de rapid este site-ul tău?
Acel interval scurt de atenție de care vorbeam la început înseamnă că utilizatorii nu așteapta să se încarce paginile unui site web, în special pe dispozitivele mobile. Folosind instrumente precum GTMetrix, Pingdom și WebPageTest, poți compara viteza site-ului tău cu altele.
Un site rapid va avea și avantajul secundar de a creste în clasamentul de căutare.
Motoarele de căutare țin cont de viteza de încărcare a unui site, ca să se asigure ca brandul lor (Google) oferă o experiență placută pentru utilizatori. Dacă site-ul tău web durează mai mult de 2 secunde pentru a fi încărcat, veți fi penalizat de oameni dar și de roboți. Ping!
Exemple de site-uri web care au reușit să își optimizeze viteza de încărcare:
- Amazon – site-ul gigantului de comerț electronic a reușit să își reducă timpul de încărcare la doar 1,3 secunde prin optimizarea imaginilor și a conținutului dinamice.
- Etsy – site-ul de vânzări handmade a reușit să își reducă timpul de încărcare la doar 1,5 secunde prin optimizarea imaginilor și a conținutului static.
- Moz – site-ul de marketing online a reușit să își reducă timpul de încărcare la doar 1,8 secunde prin optimizarea imaginilor și a conținutului dinamice.
Ce implică un proiect de web design?
Un site web este mai mult decat niste simple pagini de prezentare a unor produse/servicii. Cel mai important aspect al dezvoltării unui site web este structurarea informației astfel încât utilizatorul să obțină o experiență de navigare cât mai placută. Asta facem noi, cei de la ProjectMedia. Oferim experiențe de navigare şi servicii de web design care vând.
Cât costă un site web?
Prețurile după cum ştiți diferă în funcție de complexitatea fiecarui proiect. Un lucru important de care trebuie să tineți cont, este ce problemă vă rezolvă site-ul creat şi ce valoare în plus va aduce site-ul afacerii tale
Cum ştiu dacă site-ul îmi va rezolva problema în online?
Împreună vom avea o serie de şedințe de consultanță prin care încercăm sa determinăm care este problema principală care trebuie rezolvată şi care ar fi soluția ideală pentru a rezolvă problema. Este posibil ca soluția să nu fie neaparat un site web nou, ci doar o strategie de marketing mai bună.
De unde ştim dacă un site web este o investiție sau o cheltuială?
Dacă un website atrage clienți şi nu doar trafic, atunci devine o investiție bună de urmărit. În primul rând trebuie să definim care este publicul țintă. Garantăm că toate proiectele noastre vor fi făcute împreună cu voi la un nivel profesional, iar îmbinate cu serviciile/produsele voastre să ofere utilizatorilor o experiență placută pe site şi tot volumul de informații de care are nevoie pentru a-i uşura decizia asupra unei achizitii. Dacă o prezentă online bine definită este strâns legată de servicii/produse de calitate, clienții nu vor lipsi 🙂